BIPV - Building Integrated Photovoltaic

Sie sind hier

Toshima Ecomusee Town

Architektonisches System: 
Externe Vorrichtungen
Gebäudefunktion: 
Wohnen
Büro
BIPV Baujahr: 
Seit 2013
Quelle: 
IEA PVPS Task 15
BIPV façade
Standort: 
2-45,Minami-Ikebukuro, Toshima-ku, Tokyo, Japan

Toshima Ecomusee Town combines regional government offices and high-rise high-density residential storeys.

The project is part of a renovation programme of a Toshima city building led by Toshima ward. It is the first case of renovating a public building and achieves “no expense” for the city building construction through highly efficient utilization of the premises. In detail, the city hall functions are gathered in the lower level of the building, and residential storeys at higher levels were sold (partially provided to the former landowners). Income from the residential part was allocated for the city hall area construction. The scheme was proposed by Nihon Sekkei and subsequently adopted. Toshima city building is located near one of the largest terminal stations “Ikebukuro”, so it is very convenient for Toshima residents and users of facilities. For the project Kengo Kuma designed the façade and his image sketch shows the building enveloped by a veil. The veil is both decorative and conveys a green city image. It is named “ECO VEIL”. (Arch. Masao Kuroki, Nihon Sekkei Inc.)

PV systems are integrated into the ECO VEIL, the roof and the balconies of the upper residential areas.

At the design stage, experience with PV panel installation and results were gathered broadly from within the company and outside the company, before the design was finalized. During the construction stage, after close and frequent meetings with Taisei (General Contractor) and Asahi building-wall (Façade Contractor), the final design and construction method were specified.

Ästhetische Integration

The City hall building is designed as a tree. The ECO VEIL which surrounds the building like leaves has various functions and has adopted a role as a new symbol representing Toshima ward. Panels and modules of the ECO VEIL separate the big building into a human scale and integrates the building into the town. The design of the external appearance responds to various trees along the “Green Road” between Ikebukuro station and the city building and continues the landscape of the town. “EcoMusee” provides a green city landscape with the ECO VEIL and reproduces “Toshima forest” on the roof terrace of the building.

Energietechnische Integration

“Environmental city hall leading environmental measure” is symbol for Toshima ward’s goal of “development of an environmental city”. The building creates green-rich space for inhabitants and actively adopts environmental technology including photovoltaics, natural lighting, eco-lighting, water circulation system using rainwater harvesting, and a district heating and cooling system. As a result of these environmental efforts, the CO2 emission of the city hall area is reduced by more than 30% compared to the former city hall. The total amount of installed PV power from the entire ECO VEIL is 57kWp and is sold through the FIT feed-in-tariff programme. The total installed PV power on the roof and balcony of the upper residential area is 77kWp and is consumed in the residential common area.

Technologische Integration

Together with different kinds of panels (glass panes, wall greening, wooden louvres), the ECO VEIL adopts two type of PV technologies, monocrystalline silicon and amorphous silicon, for appealing diversity and excellent design. The amorphous silicon modules are used in the balcony balustrades as they transmit light and do not disturb the view from inside.

Entscheidungsfindung

The main reason for adopting BIPV is that the ECO VEIL, which is the main concept of the building, requires BIPV. Appreciation of one of the ECO VEIL functions, which is to publicize the environmental efforts of Toshima ward to its citizens, is another significant reason.

Gesammelte Erfahrung

One of the challenges of BIPV is the payback time, but the motivation of the project is not the pay-back time but success of the ECO VEIL concept and public information about the city hall effort to inhabitants. A cost reduction evaluation was executed for critical areas and due to the cost estimation, the number of BIPV modules was reduced, but finally the project completed, keeping the original concept.
In this project, BIPV is a component of the ECO VEIL. More design conditions should have been clear. Under the given circumstances, the challenges of installing BIPV were hard to solve. BIPV which is installed close to visitors access to the roof garden, is efficient for advertising the environmental effort and also makes careful installation necessary in detail.

Daten

PROJEKTDATEN

Projektart: 
Neubau
Gebäudefunktion: 
Wohnen
Büro
Integrationssystem: 
Externe opake Vorrichtung
Externe halbtransparente Vorrichtung

BIPV-SYSTEMDATEN

Modul Typologie: 
Nach Maß gefertigte Module
Solartechnik: 
Monokristallines Siliium and amorphes Silizium
Nennleistung [kWp]: 
133
Systemgrösse [m²]: 
-
Modulgrösse [mm]: 
-
Ausrichtung: 
Süden, Osten, Westen
Neigung [°]: 
Verschiedene

BIPV-SYSTEMKOSTEN

Gesamtkosten [€]: 
-
€/m²: 
-
€/kWp: 
-

PV-HERSTELLERDATEN

Hersteller: 
Asahi Building-Wall Co., Ltd.
Adresse: 
JPR Ueno East Building, 1-3-5 Matsugaya Taito-ku, Tokyo, Japan
Kontakt: 
+81-(0)3-5806-3110

Map

2-45,Minami-Ikebukuro, Toshima-ku, Tokyo, Japan

Reichen Sie Ihre Fallstudien und Produkte ein

  1. Login / Register auf unserer Plattform
  2. Füllen Sie das technische Datenblatt aus
  3. Warte auf Euracs Teamrevision
  4. Ihre Inhalte werden online veröffentlicht